APROPAMENT A LA DIVERSITAT 2022

El Dret a l’Alimentació és un dret fonamental reconegut en tots els nivells institucionals: des de la Declaració Universal de Drets Humans de les Nacions Unides de 1948 fins a la Constitució Espanyola. Tanmateix, això no ha impedit que els aliments esdevinguessin objecte de lucre de grans capitals globals, mentre que moltes persones segueixen sense tenir accés a una alimentació adequada. La mercantilització dels aliments i la fam generalitzada a escala mundial són dues cares de la mateixa moneda.


PROGRAMACIÓ: 18, 19 i 20 d’octubre al Casal de Barri Pou de la Figuera

DIMARTS  18/10  –  De  què  parlem quan parlem de sobirania alimentària?

Projecció  del  documental  “Humus.  Les  vides  darrere  el  que mengem” de Clàudia Fluxà. És un documental que dona veu a diverses persones que treballen dins la cadena alimentària (pagesos,  temporers   migrants   i   persones   racialitzades, repartidores i cooperativa de consum), l’objectiu és visibilitzar la vulneració de drets laborals dins la cadena alimentària per reflexionar sobre la sostenibilitat ambiental i social d’aquesta. D’alguna  manera,  a  través  d’entrevistes,  es  toquen  diversos temes com: drets i condicions laborals, racisme, explotació de la  terra,  recursos  i  persones,  temporalitat  i  localitat dels aliments, etc.

Xerrada  a  càrrec  de  la  realitzadora  del  documental,  Clàudia Fluxà,   i   del   col·lectiu   Justícia  Climàtica   (Servei   Civil Internacional).

DIMECRES     19/10     –     Migracions causades   per   l’espoli   alimentari. Alimentació i Justícia Social.

Xerrada “Com funciona el sistema agroalimentari global i els problemes  que  genera”,  a  càrrec  de Victòria  Soldevila  del Seminari  d’Economia  Crítica  Taifa.  Victòria  Soldevila  és professora col·laboradora del Departament d’Economia de la Universitat  Rovira  i  Virgili  (URV).  Els  seus  camps d’interès en     la     recerca     inclouen     l’economia     agrària,     el desenvolupament rural i les economies postsocialistes.

Segona part, “Els impactes de model de consum al nord global en la  vida  a  Ghana”.  Presentació  del projecte  d’agricultura ecològica en persones migrades que desenvolupen a Catalunya.   A   càrrec   de  Cesc   Mas   (CEHDA   GHANA), responsable de l’Àrea d’Inserció Laboral de l’Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà- CEHDA.

DIJOUS  20/10  –  Xerrada  “Què  és l’agroecologia?”.   Taller   participatiu sobre l’etnografia de l’alimentació.

Xerrada  “Què  és  l’agroecologia?”.  A  càrrec  de  Marina  Di Masso Tarditti treballa pels de sistemes alimentaris alternatius  des  de  diferents  àmbits.  Des  de  la  formació,  a través del postgrau en Dinamització Local Agroecològica de la  UAB,  des  de  la  recerca  a  la  Càtedra  d’Agroecologia  i Sistemes   Alimentaris   de   la   UVic,   i   des   del   consum agroecològic  organitzat  al  seu  barri  a Barcelona.  En  un horitzó    de    transició    ecosocial,    posant    en    diàleg l’agroecologia i la sobirania alimentària amb la perspectiva feminista i l’economia social i solidària.

Taller participatiu: Aliments de ‘proximitat’ per a la diversitat Com podem construir accions col·lectives que fomentin l’accés a una alimentació agroecològica que tingui en compte la diversitat de persones i identitats alimentàries de la ciutat? A càrrec de Marta Ruiz, i Delphine Boghos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.